Bekeropmars gestrand

Bekeropmars gestrand

Berichtdoor VanDis » Za Apr 13, 2013 2:25 pm

Uit verse, eerste hand:

1. Van Eijk (w) - Werle 0-1
2. Oorebeek - Ernst 0-1
3. Jonker (z) - Geuring 1/2
4. Stap - Mostertman 1-0

Met opgeheven hoofd eruit:
Erwin offerde in de opening incorrect een stuk en wist al snel onvoldoende aan te tonen.
Sander speelde snel maar moest ondervinden hoe z'n zwakke zwarte velden grootmeesterlijk aan de tand gevoeld.
Fred speelde een erg spannende pot; lange tijd een pion meer (met tegenspel tegen) en na optrokken van de kruitdampen was dit niet te winnen.
Kees ook lange tijd een pion meer met tegenspel tegen. Eindspel leek hier ook niet te winnen maar tegenstander overspeelt zijn hand en verloor.
VanDis
 
Berichten: 222
Geregistreerd: Vr Mei 27, 2011 8:20 am

Re: Bekeropmars gestrand

Berichtdoor Sulfideproducent » Za Apr 13, 2013 7:32 pm

Jammer.
Maar wel een spannende match tegen een sterke tegenstander, zo te lezen.
Sulfideproducent
 
Berichten: 165
Geregistreerd: Za Mei 14, 2011 5:41 pm

Re: Bekeropmars gestrand

Berichtdoor NPC » Za Apr 13, 2013 7:41 pm

Na wat gesteggel over de speeldatum was na tussenkomst van de KNSB besloten om de kwartfinale van de KNSB Beker op zaterdag 13 april in Groningen te spelen. Vooraf hadden we geen idee over de Groningse opstelling. Zouden ze met grootmeesters komen? Zouden de spelers van de vorige ronden spelen? Toen we op de heenreis op de A28 ergens in Drenthe een sneeuwschuiver (!) tegenkwamen, werd al gegrapt dat we geen warm welkom kregen. Toen even later een vrachtwagen van Van der Wiel Transport gespot werd, en natuurwatcher Erwin in een weiland een Ree zag, werd al gegrapt dat we twee grootmeesters tegenkwamen. En wat zagen we bij aankomst in het Jannes van der Wal Denksportcentrum? Groningen had twee grootmeesters opgetrommeld! Men vond het nodig om Wageningen te bestrijden met Jan Werle en Sipke Ernst. Jaja, onze reputatie groeit zodanig dat dit soort dingen gebeuren.

Goed, de wedstrijd dan. Binnen een kwartier ging het al vreselijk mis bij Erwin. Tegen Sipke Ernst schijnofferde hij een stuk met de bedoeling die een zet later terug te winnen. Helaas zat er een vreselijk lek in. Het werd een offer zonder compensatie. Op de dijenkletser dat ie wel mee kon gaan doen aan het NOSBO snelschaakkampioenschap dat een uurtje na onze wedstrijd in hetzelfde gebouw begon, reageerde Erwin als de bekende kiespijnlachende boer. Hij ging er nog eens voor zitten, maar uiteraard gaf Sipke geen krimp. Een kleine troost was de analyse waarin Sipke vertelde dat hij hetzelfde schijnoffer al eens had gekregen tegen een Belgische IM.

Sander speelde de opening razendsnel tegen Jan Werle. Vlak nadat hij op eigen kracht verder moest, verzuimde Sander een levensgevaarlijke aanval op te zetten. Jan en Sipke vonden in de analyse geen verdediging. In de partij leek Sander ook een gevaarlijke aanval te hebben, maar de zwarte riposte d5 bleek de bordjes verrassend te verhangen. Jan pakte het initiatief en met een mooie laatste truc weefde hij een matnet.

Dat betekende 2-0 achter en dat liet Fred en Kees geen andere keus dan te winnen. En de kansen daarvoor waren aanwezig. Fred snoepte in de opening een pionnetje mee tegen Jasper Geurink. Jasper had wel de nodige compensatie in de vorm van actieve stukken. Fred verdedigde goed en inventief. Hij wikkelde af naar een toreneindspel met nog steeds een pluspion. Maar de torens van Jasper waren veel actiever en winst zat er niet in voor Fred. In de analyse bleek dat een andere zetvolgorde, die Fred te riskant achtte, een toreneindspel met twee pluspionnen had opgeleverd. En dat had vrijwel zeker winst betekend, helaas dus.

Kees kwam lekker uit de opening tegen Milan Mostertman, maar onderschatte even een witte tegenaanval. Gelukkig zat er een niet al te moeilijke verdediging in de stelling, maar dat betekende wel een potremise eindspel met allebei twee torens en een dame. Na de 2-0 achterstand moest Kees echter verder, dus hij probeerde van alles. Het evenwicht werd echter geen moment verbroken. Toen Fred remise maakte, bood Kees ook maar eens remise aan. Milan vond het nu echter tijd worden om zelf wat te proberen en zijn actievere koning leek die beslissing te rechtvaardigen. In een gierende tijdnoodfase bleek Kees echter veel handiger dan Milan en na een zet of 100 wist hij de troostzege binnen te halen.

We hebben dus met een opgeheven hoofd afscheid genomen van een enerverend bekerseizoen. En nog wat vertrouwen getankt voor de wedstrijd volgende week tegen LSG. Er zijn namelijk grootmeesters nodig om Wageningen te stoppen. En hoeveel heeft LSG er daar van? Juist!
NPC
 
Berichten: 860
Geregistreerd: Wo Feb 11, 2009 7:53 pm


Terug naar Externe

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

cron