Wageningen 1½ door in KNSB beker

Wageningen 1½ door in KNSB beker

Berichtdoor NPC » Ma Dec 04, 2017 10:42 am

De jaarlijkse strijd om de KNSB beker is weer van start gegaan. Zoals gebruikelijk waren we de eerste ronde vrij (voordeel van de 1e klasse clubs), in de tweede ronde mochten we het opnemen tegen ZSG uit Zwolle. Het kostte nogal wat moeite om een vrijdagavond te vinden waarop vier Wageningse cracks de tocht naar Zwolle wilden en konden ondernemen. Uiteindelijk werd besloten dat Jeroen en Kees de uitverkorenen waren op 1 december, zij kregen versterking van de tweedeteamers Clemens en Tjerk.

Jeroen kwam rechtstreeks uit Utrecht, en schoof vrijdagavond aan in de file van FC Utrecht supporters die op weg waren naar hun uitwedstrijd tegen PEC Zwolle. Toch was hij net als de Vossenkar keurig op tijd. ZSG bleek in de opstelling ook een Wageninger te hebben, Bram de Vries. Hij mocht het opnemen tegen Tjerk en werkte voorbeeldig mee aan de Wageningse overwinning. Bram opende met een Philidor/Leeuw opstelling en Tjerk pakte dit lekker agressief aan. Drie keer drukken op f7, dat maar twee keer verdedigd kon worden, leverde in 19 zetten een mat op.

Dat was een mooie opsteker voor de Wageningers, want de rest van het team had het lastig. Kees had geluk dat zijn tegenstander een stukoffer niet aandurfde. Het leek ook niet goed, maar plots zag Kees dat zijn geplande verdediging een lek bevatte. Ferdinand Binnendijk zag gelukkig de verdediging, maar niet het lek, waardoor Kees in de partij bleef. Jeroen had in de opening een paard misplaatst op a2. Zonder echt slecht te staan moest hij wel oppassen dat Boris de Jonge niet binnen kwam vallen. Clemens was genoodzaakt om zijn pionnenstelling verminken, maar had wel een open d-lijn. In de tussentijd hoorden wij live dat PEC Zwolle scoorde, het stadion met de achterlijke naam MAC³PARK lag op nog geen kilometer van de speelzaal en binnen hoorde wij het massale gejuich van de supporters.

Nadat Ferdinand had verzuimd om zijn voordeel te verzilveren, wist Kees met subtiel stukkenspel zijn stelling per zet te verbeteren. Ferdinand restte niets anders dan te vluchten in een minder toreneindspel. Jeroen hield alles droog en kon afwikkelen naar een potremise eindspel dat door Boris inderdaad remise werd gegeven. Clemens had goede remisekansen door de ongelijke lopers.

Kees probeerde allerlei trucjes om Ferdinand omver te krijgen. Dat had geen direct resultaat, maar Ferdinand kwam wel flink in tijdnood. Daarin greep hij uiteindelijk mis. Met ieder twee torens en drie pionnen, wist Kees een leuk matnet op het bord te toveren. Dat betekende dat de winst voor Wageningen binnen was en Clemens ongestoord zijn gang kon gaan. Dat moet je net tegen hem zeggen. Hij verzuimde de laatste torens te ruilen om echt ongelijke lopers over te houden. Hij ging op pionnenroof met de toren en liet zich vervolgens pardoes mat zetten.

Het mocht de pret niet drukken en Wageningen mag zich opmaken voor de volgende ronde. Dan maar weer thuis stelden de matadoren voor toen zij rond 1.30 uur weer in Wageningen arriveerden na een barre tocht door mist, vorst en lichte sneeuw.
NPC
 
Berichten: 830
Geregistreerd: Wo Feb 11, 2009 7:53 pm

Re: Wageningen 1½ door in KNSB beker

Berichtdoor NPC » Wo Dec 13, 2017 1:03 pm

Nee niet thuis. De volgende ronde mogen we op vrijdagavond naar Lonneker. Dat ligt volgens mij vlak bij de roots van VanDis.
NPC
 
Berichten: 830
Geregistreerd: Wo Feb 11, 2009 7:53 pm

Re: Wageningen 1½ door in KNSB beker

Berichtdoor NPC » Ma Feb 12, 2018 10:44 am

Lonneker bleek nog verder te liggen. Het is een buitenwijk van Enschede, of waarschijnlijker een van oorsprong boerendorp dat in de loop der jaren door Enschede is opgeslokt. Vrijdagavond togen Erwin, Fred, Jeroen en Kees naar dit verre oord. Vanwege de voorspelde sneeuw leek het een barre tocht te worden, maar dat viel gelukkig mee. Toch was er sprake van een uitglijder, we verloren met 2½-1½.

De avond begon slecht toen Jeroen in de opening twee zetten door elkaar haalde. De zwartspeler vertelde achteraf dat hij zelf die fout ook al eens met wit had gemaakt en dat hij dus wist hoe je dit af moest straffen. Na vijftien zetten restte voor Jeroen reeds een bedenkelijk eindspel. Een lichtpuntje was echter de stelling van Kees, die zijn tegenstander al vrij snel een lelijke dubbelpion bezorgde. Daarmee had hij echter zijn kruit verschoten, want de rest van de partij was niet om aan te gluren. Een toren werd veel te lichtzinnig buitenspel gezet, waardoor een pionoffer nodig was om geen kwaliteit te verliezen. De actieve torens leken toch minimaal remise te garanderen, totdat een lichtzinnige ruil nieuwe problemen veroorzaakte. Het was puur geluk dat het resterende toreneindspel mede door de tijdnood van de tegenstander nog remise te houden was.
Die remise zat er voor Jeroen niet in. Hoewel hij na afloop mopperde dat hij nog een moment de kans had gehad, werd hij er in een loper-paard eindspel op het oog kansloos afgeschoven. Gelukkig bracht Erwin de gelijkmaker op het scorebord. In het middenspel won hij fraai een pion. Een verdwaald zwart paard op h4 (die kenden we nog van de match tegen ASV) kon uiteindelijk niet meedoen om de vrijpion tegen te houden.
Aan Fred de taak om minimaal remise te spelen om een snelschaakbarrage af te dwingen. Dat leek een moeizame zaak te worden, de tegenstander had lang de touwtjes in handen. Het lukte Fred echter om ten koste van een pion onder de druk uit te komen. Een ver opgerukte b-pion bood voldoende compensatie. Een bijkomende complicatie was wel de zeer beperkte bedenktijd die Fred nog restte (in de KNSB beker krijg je er slechts 5 seconden per zet bij). Nadat hij nog een keer last had van wegglijdende stukken (toch nog winterse overlast), bleven er slechts enkele seconden over. Dat leverde een moment van onachtzaamheid op, waardoor de b-pion toch nog verloren ging. Daarna was er geen houden meer aan en moest Fred de vlag strijken.

De sympathieke Twenten boekten een verdiende overwinning en we hebben hen dan ook van harte gefeliciteerd. Maar hoewel je als verliezer achteraf niet moet klagen, op het gevaar een slechte verliezer genoemd te worden, de speelzaal was een drama. Bar in de zaal, kletsende clubgenoten, analyseren in de speelzaal. Wij zijn dat natuurlijk niet gewend. We klagen wel eens over de sfeer in de Vredehorst, of over de deur die open wordt gelaten, maar we hebben het toch best goed voor elkaar.
NPC
 
Berichten: 830
Geregistreerd: Wo Feb 11, 2009 7:53 pm

Re: Wageningen 1½ door in KNSB beker

Berichtdoor Deevier » Zo Mrt 18, 2018 4:14 pm

Heb na ruim een maand toch de moed op weten te brengen om mijn partij door de computer heen te halen. Mijn gemopper bleek terecht, ik had een half puntje kunnen stelen door af te ruilen naar een op het oog verloren pionneneindspel wat echter remise was. Een andere optie was om 3 zetten voor het einde (in gierende tijdnood, dat wel) remise door zetherhaling te claimen. In beide gevallen kreeg ik het niet doorgerekend. Laten we het maar houden op een offday...
Deevier
 
Berichten: 107
Geregistreerd: Vr Mei 20, 2011 5:26 pm


Terug naar Externe

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron